Nederlandse Oorlogsschepen 1940-1945

Omslag NL

Bezien vanuit de 21ste eeuw is de Tweede Wereldoorlog niet meer dan een tijdvak uit de geschiedenis. Het is dan ook verklaarbaar dat feiten en gebeurtenissen uit die periode steeds meer vervagen of zelfs geheel uit de herinnering verdwijnen. Dit geldt eens te meer voor het onderwerp van dit boek, Nederlandse oorlogsschepen uit de jaren 1940 tot 1945. De auteur brengt hier het varend materieel uit die periode op een unieke en consistente wijze grafisch in beeld.

Van alle beschreven schepen zijn zo nauwkeurig mogelijke zij- en boven-aanzichten opgenomen, inclusief de kleurstelling en camouflagepatronen. Naast het materieel met specifieke gevechtstaken komt een representatieve selectie aan bod uit de grote hoeveelheid hulpschepen. Enkele vaartuigen die niet onder commando van de Koninklijke Marine hebben geopereerd, maar toch een Nederlands karakter hadden, zijn ook in dit boek opgenomen. De scheepsportretten worden afgerond met uitgebreide technische specificaties en veel nog niet eerder gepubliceerde foto's.

Nederlandse Oorlogsschepen 1940-1945 (ISBN 978-90-8616-058-7) is helaas uitverkocht, maar kan antiquarisch nog wel aangeschaft worden. Het gebonden boek is geheel in kleur gedrukt op zwaar papier. Bijzonder rijk geïllustreerd, 144 blz., de oorspronkelijke prijs was € 32,95.